شیرآلات صنعتی از مهمترین تجهیزات خطوط لوله کشی هستند که وظیفه کنترل جریان و فشار را در سیستمهای لوله کشی را عهده دار هستند. بسته بر نوع شیرآلات هر کدام نقش خاص خود را در تنظیم جریان سیالات دارند که در ادامه به معرفی این نقشها میپردازیم.
انواع عملکرد در شیرآلات صنعتی
عمکلرد شیرآلات صنعتی را میتوان به چهار مورد : شیرهای قطع و وصل کننده جریان ، شیرهای کنترل فشار ، شیرهای ایمنی و شیرآلات خود عملگرد تقسیم بندی نمود که در ادامه به معرفی این عملکردها میپردازیم.
شیرآلات قطع و وصل کننده جریان
شیرهای کشویی یا گیت ولو
شیرآلات پروانهای یا باتر فلای ولو
شیر توپی یا بال ولو
شیر سماوری یا پلاگ ولو
و شیر گیرهای ، شیرآلاتی هستند که وظیفه قطع و وصل جریان و در مواردی برای کنترل میزا دبی ورودی،فشار و دما ، کاربرد دارند.
مزایا و معایب شیرآلات قطع و وصل
از مزایا این شیرآلات میتوان به ساختمان ساده شیر و عملکر آنها در قطع و وصیل سریع و آسان جریان و از معایب شیرآلات قطع و وصل میتوان به زیاد بودن سطح تماس بین قطعه آب بند کننده با داخل شیر که باعث افزایش فرسایش شیر میشود ، هزینه بالای قطعه مخروطی آب بند کننده اشاره نمود.
شیرآلات تنظیم کننده
شیرآلات تنظیم کننده یا شیر کنترل با داشتن ویژگی هایی مانند عدم وجود قطعات لق و مرتعش و داشتن مقطع عبوری متناسب با میزان بازکردن شیر وظیفه کنترل جریان عبوری را دارند.
معروف ترین و پر کاربردترین شیر تنظیم کننده شیرآلات سوزنی یا مخروطی هستند.
مزایا شیرآلات کنترل
این شیرآلات برای کنترل جریان و همچنین برای مسدود کردن جریان استفاده می شوند. طراحی شیرهای سوزنی و نحوه حرکت مجرابند و دور و نزدیک شدن آن از نشیمنگاه، باعث به حداقل رسیدن سایش نشیمنگاه در زمان باز و بسته شدن شیر می شود و جریان یکنواختی را در اطراف نشیمنگاه به وجود می آورد.
معایب شیرآلات کنترل
ضعف عمده شيرهاي سوزني عدم دسترسی به قطعات داخل شير است و جهت انجام تعمیرات و يا خارج كردن اجسام خارجی كه ممكن است در داخل شير گير كرده باشد بايد تمام شير از خط لوله خارج شود ، یکی دیگر از معایب این نوع مکانیزم نسبتا پیچیده داخل شیر است و دسترسی به آن مستلزم باز كردن تمام قطعات شير است و به همین علت نگهداری اين شيرها دارای مشكلاتی مي باشد.
شیر خود عملگر(خودکار)
شیرآلات خود عملگر شیرآلاتی هستند که جهت کار کردن نیازی به اعمال نیروی خارجی ندارند و به صورت اتوماتیک عمل میکنند. پر کاربرد ترین شیر خود عملگر را میتوان شیر یکطرفه دانست.
خرید شیرآلات پروانهای از مک پلاس
شیر خودکار، شیر اتوماتیکی است که هنگامی که جریان سیال داخل لوله رو به جلو باشد، باز و زمانی که جریان سیال برمی گردد، بسته می شود. شیرهای خودکار دارای یک ورودی و یک خروجی برای جریان می باشند و از آنجایی که این شیرها اجازه می دهند جریان فقط به یک سمت حرکت کند به این شیرها، شیر یکطرفه هم میگویند.
این مدل از شیرآلات، بصورت خودکار و براساس رفتار جریان داخل لوله واکنش نشان داده و نیازی به اعمال نیروی خارجی ندارند به همین علت به آن ها شیرهای خود عملگر میگویند.
شیرهای ایمنی
از انواع شیرآلات ایمنی میتوان به شیرهای کنترل فشار (رگولاتور) و شیر ایمنی اشاره کرد.
رگولاتور یعنی تنظیم کننده مقدار فشار و همانگونه که از نام آن پیدا است فشار داخل سیستم را برای تنظیم میکند. رگولاتورها معمولاً مستقل عمل میکنند و مکانیزمهای خاصی روی آنها جهت عملکردشان وجود دارد که بصورت خودکار عمل مینمایند.
شیر اطمینان، شیری است که توسط یک فنر بسته شده و با رسیدن فشار پشت شیر به یک فشار استاتیکی مشخص عمل می کند و به سرعت باز می شود. در شیر اطمینان به محض اینکه فشار عملکردی به فشار نقطه تنظیم برسد، شیر سریعا عمل می کند و تا هنگامی که فشار عملکردی به پایین تر از فشار تنظیمی نرسد، این شیر باز خواهد ماند.